Obiective Istanbul – partea 1 : Hagia Sofia.


98f584b0ba77e78f8c691319579aca5cHagia Sofia a fost initial o biserica crestin ortodoxa fiind transformata intr-o moschee in anul 1453 de turci si apoi intr-un muzeu in anul 1935. Este considerata una din cele mai grandioase cladiri din istorie. Cucerirea ei de otomani la caderea Constantinopolului este considerata una din cele mai mari tragedii ale crestinitatii de credinta ortodoxa greaca.Numele ei provine din greaca si inseamna “Biserica intelepciunii sfinte a lui Dumnezeu”. De asemenea este cunoscuta si ca “Sancta Sofia” in latina sau “Ayasofya” in turca. Sofia nu este un nume de sfant ci in greaca inseamna “intelepciune”.
07c69b63a87d6efa7323f922c6faabdfHagia Sofia este acoperita de un dom cu diametrul de 31 de metri avand o inaltime de 56 de metri (un pic mai mic ca Panteonul). Domul este sprijinit pe pandantive (4 sectiuni triunghiulare concave) care rezolva problema sprijinirii bazei circulare a domului pe o baza rectangulara. La Hagia Sofia greutatea domului este mentinuta si de patru piloni masivi situati in colturi.La capatul de vest (intrarea) si de est, deschiderile arcelor se continua cu jumatati de domuri sustinute in pendentive mai mici. Desi ierarhia domurilor a fost construita pentru a crea un spatiu mai mare in interior, aceasta arhitectura este de neexplicat in antichitate. Toate suprafetele din interior sunt invelite cu marmura policroma, verde si alba cu porfir mov si mozaicuri aurii. La exterior, peretii simpli din ghips dezvaluie claritatea boltei si a domului.
48e01a3fa2edcb4558ea2d8b54f26b28Nu a ramas nimic din biserica care a fost construita initial pe acelasi loc in sec IV. Dupa demolarea primei biserici, a fost construita cea de-a doua biserica de Constantin al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare care a ars in timpul rascoalei din anul 532. Cladirea a fost reconstruita sub supravegherea personala a Imparatuui Iustinian I dar in timpul cutremurului din anul 989 s-a daramat. Dupa cutremur, guvernul bizantin a ales ca arhitect pentru noua biserica pe Tirdat, creatorul maretelor biserici Ani si Agine.
Hagia Sofia este unul din cele mai importante exemple de arhitectura bizantina care a supravietuit. Templul, in sine, era asa bogat si atat de decorat artistic inca Iustinian s spus “Solomon, mi-ai depasit orice inchipuire aici”. Iustinian a verificat ca era cea mai mare catedrala construita vreodata in acele vremuri, ea ramanand cea mai mare catedrala timp de 1.000 de ani pana la terminarea Catedralei din Sevilia.
a70e42987edee4e215b97fc12157bc40Hagia Sofia este deschisa de marti pana duminica intre orele 9:30 si 16:30

Preturi:
Taxa de intrare la Hagia Sofia este de 20 YTL aproximativ 10 €

Adresa:
Piata Sultanahmet (langa Hipodrom, Moscheea Albastra si langa Palatul Topkapi)
Cum ajungem la Hagia Sofia ?
Probabil cele mai importante obiective din Istanbul se afla in Sultanahmet (Sarayburnu) o zona in care se afla Hagia Sofia/ Sf. Sofia, Moschea Albastra, Palatul Topkapi, Hipodromul, dar si Marele Bazar. Aceasta este cea mai aglomerata zona turistica. Daca va cazati aici nu veti fi nevoiti sa parcurgeti distanta de la hotel pana in centrul istoric insa pregatiti-va pentru o zona aglomerata si nu foarte moderna.
12472_127867244071113_140486864_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s