O varianta excelenta pentru un city-break minunat : Florenta.


8a1c5a9f0a07238d802284a037ea9719Oras al artelor, al culturii, al Renasterii: aceasta este imaginea Florentei in lume. Florenta, micul „oras-muzeu” din centrul Italiei, este un loc universal, un oras in care culorile si notele se-mbina fabulos pe portativul unei vieti citadine in care „miscarea”, „formele” si evolutia sunt esentiale.
Cu siguranta, cel mai solicitat turism in Florenta este cel cultural religios datorita prezentei a numeroase opere de arta realizate de marii artisti ai Renasterii Italiene si a splendidelor biserici din secolele XV si XVI.Dupa vizitarea orasului, multi dintre turisti se indreapta catre vecinatatile Florentei, acolo unde castele medievale si burguri perfect conservate isi asteapta vizitatorii intr-o permanenta atmosfera de sarbatoare. Altii in schimb, prefera sa isi completeze experientele florentine cu un parcurs unic printre depozitele cu vinuri din Chianti.Centrul istoric al Florentei nu este foarte mare, motiv pentru care recomandarea este de a fi parcurs „la picior”. O trecere succinta in revista a ceea ce poate fi vazut in Florenta include cateva mari obiective care se asociaza mai mult ca orice altceva imaginii acestui oras, patrimoniu mondial UNESCO.
„Florenta la pas” porneste in mod firesc de la Dom, cunoscut in toate scrierile si sub numele de Catedrala „Santa Maria del Fiore”. Cupola Domului inalta de 114 metri ridicata de Brunelleschi fara structuri de sustinere cum spune legenda, cu lucrari de Giotto si Michelangelo in interior, este cel mai reprezentativ element de arhitectura renascentista din Europa.In fata Domului, Baptisteriul realizat in jurul secolului al V-lea, in forma octogonala, este celebru pentru cele cu 3 porti ale sale, din care cea mai cunoscuta este „Poarta de Est” sau „Poarta Paradisului , situata fata in fata cu Domul.

Intregul complex de curbe, forme octogonale si liniare descris cu maiestrie de cele doua monumente din Piata Domului, de Dom si de Baptisteriu, precum si impunatoarea clopotnita de 85 de metri inaltime initiata de Giotto in 1334 si incheiata de Talenti 25 de ani mai tarziu, dau Pietei Domului masura maiestuozitatii si impozantei divine.
O privire de ansamblu si o fotografie de efect asupra Pietei pot fi obtinute la capatul celor 414 trepte care trebuie parcurse pana in varful clopotnitei. Din Piata Domului, merita facut un popas intr-una din cafenelele literare cu traditie „Giubbe Rosse”, „Gilli” sau „Paskowski”
Mergand apoi pe via Calzaioli, trecand prin fata bisericii Orsanmichele, vechiul sediu al Artelor si al Mestesugurilor artizanale, se ajunge la Palazzo Vecchio. O trecere rapida in revista a Palazzo Vecchio poate insemna scurte vizite in „Salone dei Cinquecento” cu fresce care celebreaza victoriile Florentei de-a lungul timpului, in Sala lui Clement al VII-lea, in studioul lui Francesco I de Medici, in „Sala dei Gigli” cu intrarea maiestuoasa din marmura si in micuta Capela dedicata de maestrul Bronzino Eleonorei de Toledo, sotia lui Cosimo I .
La cativa pasi de Palazzo Vecchio, cele peste 40 de saloane ale Galeriilor Uffizi au cele mai cunoscute colectii de arta din lume cu pictura italiana dar si lucrari apartinand scolilor flamanda, franceza si germana.
Inainte de a ajunge pe Ponte Vecchio pentru traversarea pe celalalt mal al fluviului Arno, se poate face un popas in Cafeneaua antica Rivoire pentru a gusta ciocolata calda si patiseriile produse „in casa”. Traversand Arno, la o aruncatura de bat distanta, Palazzo Pitti se deschide maiestuos in fata cafenelelor antice si a magazinelor de marca.
JinfoTours.ro

Advertisements

One thought on “O varianta excelenta pentru un city-break minunat : Florenta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s