Atena, Grecia.


athens_1Capitala Greciei, Atena este o metropola moderna si in acelasi timp locul in care a luat nastere Grecia clasica si, prin urmare, civilizatia occidentala. Atena a gazduit Jocurile Olimpice din 2004 si, odata cu acest eveniment, orasul a suferit o transformare pozitiva: din metropola plina de poluare si aglomeratie, Atena a devenit mai sanatoasa, mai sofisticata si mai cosmopolitana.Centrul istoric este zona cea mai importanta zona a Atenei si locul in care mii de turisti vin sa admire Acropole – simbolul democratiei, dealul pe care Parthenonul si alte situri importante sunt localizate. Urcusul poate fi putin mai dificil, insa merita pe deplin efortul. Siturile arheologice ale Atenei au fost reunite printr-o promenada ce inconjoara centrul istoric, avanc pe o parte locuri antice si pe cealalta cafenele moderne, galerii, cladiri renovate si exponate de arta moderna. Zona de interes turistic maxim este delimitata de Plaka la sud, Monastiraki la vest, Kolonaki la est si Omonia la nord.

Se presupune ca asezarea preistorica a luat nastere in jurul dealului Acropole, in anul 3000 i.e.n. Potrivit legendei, in 1230 i.e.n., regele Tezeu a reunit cele zece triburi de atenieni, formand cel mai mare si mai bogat stat grecesc. In secolele dinaintea erei noastre Atena a trecut prin mai multe framantari sociale, culminand cu nasterea democratiei. In evul mediu orasul a inregistrat un declin, insa a reiesit invingator, odata cu epoca bizantina. Un nou declin a fost adus de imperiul otoman, Atena redevenind un oras glorios in secolul XIX, ca si capitala a Greciei.

Odata ce a fost aleasa drept capitala – 1834, Atena a fost imbunatatita cu cladiri in stil neoclasic, piatete mari, spatii verzi si bulevarde largi. Distrugerile in timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost minime si, in deceniile care au urmat, planificarea urbanistica a luat avant, orasul modernizandu-se. Abia in anii 80 – 90 au inceput sa apara proiecte de restaurare a cladirilor vechi si de imbunatatirii a esteticii arhitecturale a orasului. Cele mai notabile cladiri neoclasice din Atena sunt Academia Atenei, Biblioteca Nationala, Muzeul de Istorie si Muzeul de arheologie, printre altele.

Mai multe destinatii gasiti aici.

Vola.ro

Advertisements

6 thoughts on “Atena, Grecia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s