Obiective Istanbul – partea 5 : Palatul Dolmabahce.


IMG_1695A dolmabahce from waterPalatul Dolmabahce, unul dintre cele mai fascinante palate din lume, a fost construit in secolul al XIX-lea. Constructia palatului a avut loc intr-o perioada in care influentele vestice au fost foarte pregnante, o data cu venirea la puterea a sultanului Abdul Medjid, in 1839.Palatul construit de acesta intre anii 1850 – 1856 se afla intr-o zona de 110.000 metri patrati.Pe masura ce veti rataci prin salile palatului, veti simti, fara indoiala, maretia imperiului apus. Si veti recunoaste cele trei structuri din care acesta este constituit: Selâmlık, salonul Muayede si Haremul. Proiectul palatului a fost conceput de catre cei mai importanti arhitecti ai perioadei, Karabet si Nikoğos Balyan. Au fost implementate “tehnologii de lux”, precum incalzirea centrala, electricitatea si telefonul. Palatul Dolmabahce, cu toate aceste proprietati, este cea mai moderna constructie a perioadei in care a fost conceput, totodata cladirea cu cea mai puternica influenta occidentala. Palatul are 45.000 metri patrati de suprafata utilizabila, 285 de camere, 46 de sali, 6 bai turcesti, 68 de toalete si covoare care acopera o suprafata totala de 4.454 metri patrati.
4d37fdb3a1912b078da5c2db6259fc3eCea mai frumoasa parte a Palatului Dolmabahce este Mabeyn, locul in care sultanii discutau problemele de stat. La intrare, viziatorii sunt primiti in salonul Medhal, scarile de cristal (Kristal Merdiven) fac legatura cu etajul superior, salonul Süfera este locul in care erau delectati ambasadorii iar Kırmızı Oda (Camera Rosie) este cel in care acestia erau primiti de catre sultan. Toate infatiseaza maretia Imperiului Otomoan. Salonul Zülvecheyn de pe etajul superior este un pasaj spre camera speciala a sultanului din sectiunea Mabeyn. In aceasta camera speciala, exista o splendida baie turceasca, conceputa pentru sultan, pentru care marmura a fost adusa tocmai din Egipt.
fdedb4de54f0eb28c58db22f367b7354In zilele de sarbatoare sau cele traditionale, tronul de aur din Palatul Topkapi era adus si instalat aici, pentru ca sultanul sa primeasca si sa salute oficialitatile statului. Palatul Dolmabahce este, in primul rand, printre cladirile otomane cu cea mai interesanta arhitectura ale secolului XIX. Exemplul monumental al capitalei otomane, influentat de apropierile estetice ale arhitecturii europene dominante din acea perioada, cuprinde multe caracteristici ale traditiei otomane de constructie a palatului.Categoric, Palatul Dolmabahce are o semnificatie mai mare pentru poporul turc. Mustafa Kemal Ataturk, liderul suprem, a folosit palatul ca resedinta si a stat aici in perioada de suferinta de pana in moartea sa. Acestea sunt cele mai importante motive pentru care palatul este vazut dintr-o perspectiva speciala, cu un sentiment de respect deosebit. Acelasi presedinte Mustafa Kemal Atatuk a initiat si procesul de transformare al palatului in muzeu. Si, cu toata maretia sa, Dolmabahce a devenit un muzeu nu doar pentru membri palatului, ci si pentru restul lumii, pentru ca oricine sa se poata bucura de frumusetea sa.
e0121f88e4093f262bf82fcbc02db9fePoarta Palatului Dolmabahce este grandioasă, conturată de un arc monumental, remarcabil de minuţios ornamentat. Spaţiul de sub bolta arcului de zidărie este închis prin canaturile gigantice, excesiv de masive şi de grele, ale unor porţi turnate din fontă şi vopsite într-un alb strălucitor. Cele două canaturi de fontă cu desen sofisticat, dintr-un baroc excesiv, se pot roti numai sprijinindu-se pe două căi de rulare metalice şi curbe, căi prinse în paviment.
Exact în centrul porţii în faţa canaturilor de fontă albită, la circa zece metri în faţă, stă de strajă un militar turc. Prin neclintirea lui, pare o statuie. Este echipat cu uniforma kaki, cu cască albă marcată în frunte cu însemnul oval roşu cu semilună şi cu o armă automată între mănuşile albe. Militarul are poziţia cu picioarele depărtate şi degajă forţă. Uniforma este strâns ajustată pe picioare şi pe tors, iar în picioare poartă bocanci cu carâmb înalt de tip NATO. Mulţimea de vizitatori este atrasă să facă poze alături de acest simbol al forţei, dar militarul rămâne imperturbabil la postul său. Din când în când se apropie un superior al gărzii care-l eliberează cu delicateţe pe militar din strânsoarea turiştilor.
Cum ajungem la Palatul Dolmabahce ?
603847_136129656578205_1963812039_n
Ca sa ajungeti la palat, trebuie sa luati tramvaiul din Sultanahmet in directia Kabatas (adica pana la capatul liniei), dupa care mergeti inapoi spre statie si intrati in funicularcare va duce in Piata Taksim.De aici mergeti pe jos si ati ajuns la palat.

Bjr-Vacante.ro - Premium

Advertisements

One thought on “Obiective Istanbul – partea 5 : Palatul Dolmabahce.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s