Obiective Istanbul – partea 7 : Bazarul egiptean (de mirodenii).


istanbul-egyptian-bazar-08-1000Bazarul egiptean (de mirodenii) face parte din grupul de structuri al Moscheei Noi si este un obiectiv emblematic pentru oras.
Bazarul Egiptean a fost construit de Hatice Turhan intre anii 1683-1664.In primii ani dupa constructie ,bazarul a fost cunoscut si sub denumirea de “Valide Sultan”sau ‘Bazarul Nou”,iar incepand cu a doua jumatate a secolului XVIII lea, a fost denumit Bazarul Egiptean(Bazarul de mirodenii).Motivul pentru care a fost denumit asa este faptul ca produsele care vindeau aici erau aduse din Egipt la Istanbul.Partea superioara a bazarului,care este realizata din piatra si caramida,era acoperita de arcuri care se intretaiau.Bazarul a trecut printr un incediu devastator si a fost reinnoit in anul 1691.
Istanbul_spice_bazaar_02Dupa aceasta, a trecut din nou incediu dupa care a fost renovat din nou intre anii 1990-1994.In zilele noastre,numai noua vanzatori de plante isi mai desfasoara activitatea aici.Printre alte magazine care pot fi vizitate aici sunt:bijuterii,magazine de mobila,macelarii,magazine de fructe uscate si alune,magazine de textile,patiserii si magazizne de cosuri din nuiele.Bazarul Egiptean este plin cu clienti, negustori si portari in mijlocul unei game ametitoare de culori si arome. Acesta are forma de “L” si sase porti. Timp de mai multe secole, aceasta piata a fost locul unde au fost vandute ierburile uscate si o varietate de plante care nu se gaseau nicaieri altundeva in oras, precum si remedii holistice pentru orice boala.
969696_141923082665529_49920277_nCum ajungem la Bazarul egiptean ?
Din Sultanahmet se ia tramvaiul in directia Kabatas si se coboara la statia Eminonu ( la podul Galata) si pe partea opusa cu acesta se gaseste Moscheea Noua si bazarul.
Vola.ro

Advertisements

One thought on “Obiective Istanbul – partea 7 : Bazarul egiptean (de mirodenii).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s