Venetia, Italia.


grand-canal-veniceIstoria Veneţiei începe în perioada de timp dintre secolele V şi VII în care invaziile barbare din partea germanilor lombarzi se intensificau în toată Europa motivând că locuitorii multor oraşe din regiunea Veneto, ce aparţinea Imperiului Roman sub numele de X regio, se refugiau în insulele din laguna ce astăzi formează Veneţia. În aceste insule locuiau populaţii de pescari, agricultori şi fermieri de sare. Caracteristicile geografice şi sărăcia acestor insule făceau din ele un ascunziş perfect pentru refugiaţi. Refugiaţii s-au organizat şi au construit guverne locale denumite “Tribunos Marítimos”. Odata cu creşterea populaţiei în această Veneţie antică şi necesitatea unei protecţii sporite împotriva lombarzilor ce dominau pământurile, a apărut figura Ducelui (“el dux” ), şeful suprem ce a substituit Tribunii. În perioada următoare cursurile fluviale ale râurilor s-au transformat în mici străzi şi s-au construit primele edificii din Veneţia, palafitte-le (constructii sprijinite pe stâlpi) construite din lemn de Alerce.Între secolele IX şi XI Veneţia a avut parte de o perioada prosperă transformându-se într-o enclavă comercială, ajungând să fie capitala comercială a Mării Adriatice. Veneţia s-a transformat într-un oraş foarte important nu doar din punct de vedere comercial, ci şi din punct de vedere militar şi politic.

Confederaţia Lagunei din Veneţia făcea parte din Imperiul Bizantin, cu sediul administrativ în Ravena. Constantinopolul i-a acordat Veneţiei privilegii importante datorită faptului că era un punct strategic pentru comerţul dintre Orient şi Occident. Odată cu semnarea tratatului de la Aquisgrana, dintre Charlemagne şi Împăratul Bizanţului, influenţa Bizanţului a fost mult mai redusă, cum demonstrează de exemplu faptul că în anul 828 veneţienii au furat din Alexandria corpul lui San Marco numindu-l Patronul oraşului şi substituindu-l astfel pe vechiul Patron, San Teodoro.
În anul 1000, Veneţia şi-a întărit şi mai mult poziţia dominantă în Marea Adriatică datorită cuceririi oraşului Dalmacia. Ulterior în Evul Mediu Superior puterea sa comercială a crescut considerabil şi în Marea Neagră şi în Siria, extinzându-şi controlul comercial de la rutele orientale, mai ales în timpul Cruciadelor, tranformându-se în oraş maritim prin excelenţă. Începând cu anul 1100, Veneţia reprezenta o mare putere mediterană, oferindu-şi serviciile ca flota navală însuşi Imperiului Bizantin.

Într-un final Veneţia s-a separat de Imperiul Bizantin decadent în 1203 în timpul celei de-a IV-a Cruciade, când soldaţii veneţieni au asaltat şi au cucerit Constantinopolul. Din Orient soldaţii veneţieni au adus cu ei bogăţii dobândite în urma jafului, bogăţii ce se pot încă admira în biserica San Marco; între altele superbe bucăţi de marmură, sculpturi, etc. După cucerirea Constantinopolului, Veneţia a reuşit să-şi extindă supremaţia creând un mare imperiu colonial.În 1410 Veneţia era marea putere militară, comercială şi politică din Veneto. Datorită flotei sale puternice care menţinea activ comerţul în toată Mediterana şi îşi extindea reţeaua de contacte comerciale în toată Europa şi Orientul Mediu, din Anglia în Egipt, şi în acelaşi timp datorită numărului mare de locuitori pe care îi avea în această perioada, în jur de 100.000.

Atât Guvernul cât şi organizaţiile sale lucrau după nişte principii de justiţie internă şi externă. Simbolul său a rămas reprezentat pe faţada Palatului Dogilor printr-o spadă si o balanţă.Guvernul Veneţiei se chema “Serenísima Signoria” şi era compus din Duce, a cărui misiune era să asigure respectarea legilor şi corecta organizare a Guvernului, “Maggior Consiglio” (Consiliul Maior) constutiut din 2000 de membri a cărui misiune principală era elaborarea legilor, Senatul care se ocupa de politica externă şi problemele economice şi militare, “L’ Avogadoria de Comùn” (Magistratura) care se ocupa de apărarea intereselor familiilor patriciene din Veneţia şi de respectarea legilor şi Quarantia, Tribunalul Suprem.

Veneţia a trăit o perioada înfloritoare în secolul XV, în timpul căreia s-au construit biserici şi palate, majoritatea în stilul gotic. Veneţia a obţinut faima internaţională datorită producţiei de materiale superbe de mătase provenită din Orient şi deasemenea datorită dantelei, bijuteriilor şi altor articole admirate de către familiile regale din Europa. Tot în această perioada Veneţia a avut un moment de înflorire şi în domeniul artei. Sculptura, pictura, operele de teatru, poezia, muzica şi alte forme de artă i-au oferit Veneţiei o frumuseţe eternă. Obiectele de sticlă sulfată produse în faimoasa insulă Murano au fost foarte importante pentru export, şi înca mai sunt şi în ziua de azi. Datorită splendorii şi prosperităţii economice, Veneţia era un obiectiv militar râvnit de multe ţări, printre care Franţa, Spania şi Turcia, care în 1453 a cucerit Constantinopolul.Odată cu sosirea lui Cristofor Columb în America în 1492 a început decăderea monopolului comercial al Republicii Veneţia cauzat de descoperirea noilor rute comerciale care acum erau controlate de portughezi, olandezi şi englezi. La declinul Veneţiei a contribuit şi prosperitatea şi competenţa comercială a Genovei şi pacea de la Cateau-Cambrèsis (1559) în care s-a recunoscut supremaţia Spaniei asupra tuturor teritoriilor italiene. Totodată a contribuit la decăderea ei şi un guvern extrem de conservator dar, în ciuda tuturor acestor lucruri, Veneţia şi-a menţinut independenţa până în 1797 când Napoleon a semnat contractul de la Capo Formio prin care a predat Veneţia Imperiului Austro-Ungar în schimbul Milano-ului. Într-un final, Veneţia a fost încorporată în Regatul Italiei în 1866 odată cu al treilea război de independenţă.
Vola.ro

Advertisements

One thought on “Venetia, Italia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s