Obiective Istanbul – partea 9 : Hipodromul.


1Hipodromul este localizat in fata Moscheei Albastre este vechiul Hipodrom, una dintre cele mai faimoase zone in Constantinopolul Bizantin care era folosit ca loc de intalnire pentru politicieni, pentru curse de car si alte activitati atletice. Hipodromul a fost contruit original de imparatul roman Septimius Severus in 203 d.H. cand a reconstruit orasul Byzantium dar Constantin cel Mare a fost cel care i-a oferit cea mai mare importanta si a ordonat sa fie renovat. Se estimeaza ca Hipodromul lui Constantin avea aproximativ 450m lungime si 130 m latime, cu o capacitate de 100000 de spectatori.In timpul domniei otomane hipodromul a fost folosit in acelasi scop ca in timpul Bizantin . Astazi este un parc al orasului numit At Meydani (Taramul Cailor) si prezinta 3 monumente care merita vizitate.
Monumentele Hipodromului :
-Obeliscul lui Theodosius
Este un obelisc egiptean construit de Pharaoh Tutmosis III (1549-1503 i.H.). Obeliscul este contruit din granit roz si inaltimea sa este de 17 m. Original avea 27m inaltime si 10m inaltime mai mult decat astazi si cantarea 800 tone.Obeliscul prezinte inscriptii heroglifice descriind victoria faraonului si sacrificial catre zeul soarelui Amon-Ra.Obeliscul a fost adus in Constantinopol in 390 d.H. de imparatul Theodosius I si a stat pe o baza de piatra rectangulara pe 4 picioare de bronz.
2
Coloana lui Constantin :
Coloana lui Constantin a fost ridicata in secolul IV si reparata de Imparatul Constantin Porphyrogenitus in secolul X. Coloana se afla la capatul hipodromului.Monumentul a fost acoperit complet cu placi de bronz, dar in timpul invaziei latine in 1204 in timpul celei de a-4-a cruciada placile au fost indepartate.
SONY DSC
Coloana lui Serpentine :
Coloana lui Serpentine este una dintre cele mai vechi monumente din Istanbul. A fost o domatie catre templul lui Apollo la Delphi de 31 de orase state grecesti pentru victoria sa asupra persanilor in lupta de la Platte.
Coloana a fost adusa in Istanbul de catre Constantin cel Mare la templul lu Apollo in 234 d.H. Original, coloana avea o inaltime de 8 m si era in forma de 3 capete de serpi cu un cazan de aur sprijinit de capul acestora. Doar doua dintre aceste capete au fost gasite, unul dintre ele fiind in Muzeul Arheologic din Istanbul si cel de-al doilea in Muzeul Britanic.
4
Fantana Germana :
Construita in 1898 a fost un cadou de la imparatul Kaiser Wilhelm II catre sultanul otoman Abdulhamit cand acesta a vizitat Istanbulul. Fantana este decorata cu mozaicuri de aur si se afla in fata Moscheei Albastre.
5
Vola.ro

Advertisements

One thought on “Obiective Istanbul – partea 9 : Hipodromul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s